Σταφίδα // Συμβουλές Διατροφολόγου

Η Διατροφολόγος, Μαριάντζελα Θεοχαρίδου, προτείνει για αυτή την βδομάδα τη Σταφίδα! Επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά και τα οφέλη της σταφίδας πολλά, με μια γρήγορη ματιά σας παρουσιάζω τα Ευεργετικά Συστατικά της.

Συμβουλές

Η αφυδάτωση μειώνει την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε νερό και αυξάνει την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και θερμίδες. Έτσι τα σταφύλια χάνουν κάποια θρεπτικά συστατικά. Σε μερίδα 28 γραμμαρίων σταφίδες, καταναλώνεται 4 φορές η ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων σε σχέση με την κατανάλωση σταφυλιών. Επίσης 1/4 φλιτζανιού σταφίδες περιέχουν πάνω από 100 θερμίδες και ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη περίπου στο μέσο (55 – 60) σε αντίθεση με την ίδια ποσότητα σε σταφύλια που ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη στο (46), ενώ παρέχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες.

Παρόλα αυτά οι σταφίδες, σε αντίθεση με τα σταφύλια, είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο και είναι πιο εύκολο να αποτελέσουν σναλ, καθώς διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μεταφέρονται χωρίς να υποστούν αλλοιώσεις.

Χαρακτηριστικά

 • Αντιφλεγμονώδη και Αντιοξειδωτική δράση
 • Προστασία από τον καρκίνο ή την επιβράδυνση του με τη παρουσία αντιοξειδωτικών
 • Δράση κατά του στρες
 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης
 • Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και της διάρροιας
 • Οι κόκκινες σταφίδες βοηθούν στη μνήμη και στην άμυνα του οργανισμού
 • Βοηθούν στην αναιμία, με τη παρουσία σιδήρου και χαλκού σχηματίζονται ερυθρά αιμοσφαίρια και με τη παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β, σχηματίζονται νέα αγγεία
 • Συμβολή στην υγιή αύξηση βάρους (καλή επιλογή στη διατροφή των Body Builders λόγω βιταμινών που περιέχουν, αμινοξέων και ανόργανων αλάτων, όπως το σελήνιο και ο φώσφορος τα οποία συμβάλλουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και πρωτεινών από το σώμα)
 • Προστασία των ματιών (περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κυλίδας, του καταρράκτη, αλλά και την εξασθένιση της όρασης λόγω ηλικίας)
 • Δράση κατά της ωστεοπόρωσης και Αποτροπή εμφάνισης λίθων στα νεφρά
 • Πρόληψη της τερηδόνας (συνίσταται σαν σνακ στα παιδιά)

Διατροφικά Στοιχεία / 100 γραμμάρια

Θερμίδες (kcal) 299, Υδατάνθρακες 79g, Πρωτεἴνη 3,1g, Λιπίδιο 0,5g, Νάτριο 11mg, Κάλιο 749mg, Ασβέστιο 50mg, Φυτικές ίνες 3,7g, Ζάχαρη 59gr, Βιταμίνη C 2,3mg, B6 0,2mg, Σίδηρο 1,9mg

Στοιχεία επικοινωνίας

Μαριάντζελα Θεοχαρίδου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Πτυχίουχος ΑΤΕΙΘ

Αλ. Παπαναστασίου 135, Χαριλάου
mob: +30 6944555743 / Web: www.likediet.gr / Email: m.theoharidou@likediet.gr

FoodScriber Social

Facebook

@FoodScriber

Instagram

@foodscriber_com

LinkedIn

Theodoros Pastourmatzis

Twitter

@FoodScriber

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

PAUL-GILMORE-LOGOΜέλι // Συμβουλές Διατροφολόγου